Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017

Life Lessons | Irresistible


Νέα σειρά αναρτήσεων που πραγματεύεται τις αρχές για την ανάπτυξη στρατηγικής σκέψης και νοοτροπίας "can do" για την επίτευξη κάθε στόχου.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, λοιπόν. Στα πλαίσια την προσωπικής ανάπτυξης ή της προώθησης ενός στόχου, υπάρχουν κάποιες αρχές που θεωρώ ότι όχι μόνο εγγυώνται αποτελέσματος αλλά παγιώνουν μία δυναμική.

Τίποτα από αυτά δε πρέπει να γίνει επιτηδευμένα, κακόβουλα ή καταπιεστικά. Όλα αποτελούν βασικές αρχές της στρατηγικής που δομείται η σκέψη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός στόχου (κάθε στόχου). Σκοπός είναι να γίνουν ένα με τη φύση του ατόμου και να συμβαίνουν αβίαστα και ειλικρινά, σε ένα πλαίσιο ηρεμίας και ελπίδας. Μου ήταν δύσκολο να τα απομονώσω από την προσωπικότητά μου, να τα παρατηρήσω και να τα αναγνωρίσω. Παρόλο που διέπουν κάθε πράξη μου, η έντασή τους και το κίνητρο πίσω από αυτά τα καθιστά λιγότερο τρομακτικά ή επικίνδυνα από όσο δείχνουν. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται καν όλα τους, αν σκοπεύετε να το δοκιμάσετε, φροντίστε να έχετε ορίσει τα όρια σας, ηθικά και αξιακά. Καμία πρόοδος δεν έχει νόημα όταν λαμβάνει χώρα εις βάρος της ποιότητας χαρακτήρα, της εσωτερικής γαλήνης ή της θετικής μας επίδρασης στο περιβάλλον.  

Μάθημα 1: "No is a temporary answer."
Όπως πολύ σωστά είπε κάποιος "Το όχι είναι μία προσωρινή απάντηση.". Αυτή η απλή τοποθέτηση αντικατοπτρίζει εξαιρετικά την επιμονή και την λυσσαλέα επιθυμία που ευαγγελίζομαι. Στη ζωή απαιτείται να ξεπεράσεις και να αντέξεις κάθε όχι που ακούς, σαν επιζών σε τυφώνα. Μέχρι η μόνη επιλογή κι λύση να είσαι εσύ, το σχέδιο σου, η ιδέα σου κτλ. 

Έχω πει και παλαιότερα ότι η επιμονή είναι ένας δεσμευτικός δρόμος, αμφιβόλου αξίας αλλά δεδομένης επίτευξης.  Μη σταματάς μέχρι να πάρεις αυτό που θες, όπως το θες. Ακόμα και αν πρέπει να προσπαθείς αιώνια για αυτό. Μη δέχεσαι το όχι, κανένα όχι. Μία μικρή, ντελικάτη και αδύναμη σταγόνα νερό, στρατηγικά τοποθετημένη με ρυθμό μπορεί να διαβρώσει το μεγαλύτερο βράχο. Τίποτα δε μπορεί να σου σταθεί εμπόδιο για πολύ. 

Μάθημα 2: "If you can't go far, go deep."
Για τις φορές που είσαι αδύναμος, κουρασμένος, πληγωμένος, ανήμπορος ή απλά σε δυσμενή θέση, κρύψου. Είναι καλύτερο να δρας στη σκιά μέχρι να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου. Χρησιμοποίησε τον πόνο και την αποτυχία για να γίνεις πιο ταπεινός, πιο προνοητικός, πιο προετοιμασμένος, πιο δυνατός. Η υπομονή είναι η άλλη όψη της επιμονής. Κάθε σχέδιο για να γίνει σωστά και να πετύχουν όλες οι τακτικές, απαιτείται οι συνθήκες να ναι κατάλληλες, κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο τόσο στην οργάνωση όσο και την υλοποίηση. 

Πάρε χώρο και χρόνο και προπονήσου μακριά από την αρένα, μένοντας αφοσιωμένος στον στόχο και συλλέγοντας χρήσιμα δεδομένα. Ταυτόχρονα για τις περιπτώσεις που οι συνθήκες δε σε ευνοούν να δράσεις, κάνε άκρη και διείσδυσε στην άλλη πλευρά. Παρατήρηση και προσαρμογή είναι το κλειδί, τόσο για να την κατανοήσεις όσο και για να την κατακτήσεις εκ των έσω. Σαν την σαγήνη, αυτή η διαδικασία θέλει χρόνο και βήματα απειροελάχιστα μικρά σχεδόν αόρατα, φαινομενικά τυχαία. Γίνε ο χαμαιλέοντας και το μυρμήγκι.

Εμφανίσου την κατάλληλη στιγμή ανανεωμένος για ακόμα πιο επίμονη διεκδίκηση όσων επιθυμείς.

Μάθημα 3: "Do what they do and what they don't."
Αν θες κάτι που δεν έχεις, πρέπει να κάνεις κάτι που έκανες, αλλά κάνουν όσοι το έχουν. Αυτό όμως δεν είναι πάντα αρκετό. Ετοιμάσου να σαι έτοιμος να κάνεις τα πάντα. Πρόσεξε όλα εκείνα που ήδη κάνουν οι άλλοι και πρέπει να κάνεις κι όλα τα κενά που υπάρχουν σε αυτά. Κάνε τα και μάλιστα καλύτερα. Αξιοποίησε την ευφυΐα σου για να βρεις καινοτόμες προσεγγίσεις, αναζήτησε έμπνευση στη φύση, το διάστημα, τον διπλανό σου στο τρένο. 

Σκοπός είναι αρχικά να έχεις όσο πιο πολλά και διαφοροποιημένα ρεύματα προσέγγισης του στόχου σου γίνεται. Από φανταστικά σενάρια, μέχρι απίθανους συνδυασμούς ικανοτήτων ή επαφών που ΙΣΩΣ φανούν χρήσιμες. Το σχέδιο σου πρέπει να ναι τόσο πολυεπίπεδο και περίπλοκο που α. να ναι αδύνατο να γίνει αντιληπτό ή πιστευτό στο σύνολό του από τρίτα άτομα, β. να σε καλλιεργεί και να σε προετοιμάζει για τα επόμενα στάδια της διεκδίκησης με πληρότητα, γ. να σου προσφέρει πολλαπλές εναλλακτικές για ότι πάει στραβά αλλά και άλλοθι, δ. μα κυρίως να μην αφήνει κανένα περιθώριο αποτυχίας, ώστε η τελική διεκδίκηση να γίνει μαζικά και με πολλά μέσα. 

Μάθημα 4: "Play their cards by your rules."
Δε μπορείς πάντα να αλλάζεις το παιχνίδι που καλείσαι να παίξεις, ούτε να αλλάξεις τα χαρτιά που σου έτυχαν. Μπορείς όμως να θέσεις επιπλέον περιορισμούς ή να δημιουργήσεις ελλείμματα, προβλήματα και αντιπερισπασμούς, που θα αναγκάσουν τους άλλους να παίζουν τα δικά τους χαρτιά υπό τους δικούς σου όρους.

Είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς την αντίληψη των άλλων για τις συνθήκες, από τις συνθήκες τις ίδιες. Δε χρειάζεται να προσποιηθείς ισχυρότερη θέση ούτε να σπας το κεφάλι σου τι θα κάνεις. Αφιέρωσε το χρόνο σου στους άλλους. Δώσε απλόχερα και ειλικρινά βοήθεια, συμβουλές, μάζεψε πληροφορίες και χτίσε σχέσεις. Ανάδειξε μία άλλη πλευρά της πραγματικότητας, βολική για εσένα. Μη προσπαθείς να πείσεις για αυτή, απλά πέτα την εκεί έξω, η ανασφάλεια και η περιέργεια των άλλων θα τους κάνει να την φανταστούν μόνοι τους. Όχι, μόνο δε φέρνεις ευθύνη, αλλά δε χρειάζεται να μάθεις τι είναι πιο πιασάρικο για τον καθένα. 

Πήγαινε πάσο και άσε τους να χαρούν, θα χαλαρώσουν κι άλλο.

Μάθημα 5: "Never play the same trick twice."
Όσο έξυπνο και πετυχημένο κι αν μοιάζει ένα τέχνασμα, δεν ωφελεί να το χρησιμοποιήσεις πάνω από μία φορά. Γίνεσαι προβλέψιμος και χάνεις πόντους σε εντυπωσιασμό και αιφνιδιασμό της άλλης πλευράς. Δεν αρκεί να είσαι ξεχωριστός, πρέπει να μοιάζεις και απρόβλεπτος, αυτό γεννά φόβο κι απόσταση. Ως αποτέλεσμα, έχεις το χώρο να προστατευτείς καλύτερα και να διατηρείς μία αξιοπιστία.

Έτσι, αν ποτέ μοιάζει να παίζεις το ίδιο κόλπο, δεν θα είναι κόλπο αλλά η αλήθεια, που θα πιάσει απροετοίμαστους τους αντιπάλους σου, οι οποίοι θυμούνται τη πρώτη φορά που το έκανες. Πέραν της γοητείας που προσθέτει το μυστήριο, προσφέρει και ιδανικό μέσο για να κρυφτείς αν χρειαστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα σχολιάκι θα μας έκανε καλύτερους! Και αν δεν σας κάνει κόπο βάλτε και ένα ονοματάκι ή κάποιο ψευδώνυμο! Μου αρέσει να ξέρω σε ποιους απευθύνομαι και δίνει ένα πιο προσωπικό τόνο! :) :) :)