Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Memory Flush

Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι δεν κάνουν μεγάλα όνειρα επειδή δε τολμούν ή επειδή δε θέλουν. Υπάρχει κάποια μυστική φόρμουλα ευτυχίας που διαφεύγει της προσοχής όλων, όσοι θέλουν τα πολλά;
Και δεν αναφέρομαι σε ανθρώπους που δεν είχαν ευκαιρίες ή εναλλακτικές. Είναι ένα μικρό σοκ όταν βιώνεις αυτό που πάντα ήξερες, αλλά δεν ήταν πρόβλημα ως τώρα. Μπορεί να επιθυμείς κάποιον, να ταιριάζεις μαζί του, να είσαι πρόθυμος να κάνεις τα πάντα γι’ αυτό που έχετε ή θα μπορούσατε να έχετε, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για εκείνον. Όχι, επειδή το συναίσθημα είναι μονόπλευρο, αλλά επειδή ορίζει αλλιώς τη ζωή του. Είναι σημαντικό σε μία σχέση (γενικώς) να ορίζετε την ευτυχία με τον ίδιο τρόπο και να είστε εξίσου πρόθυμοι να πάτε όσο μακριά μπορείτε.

Ο πρώτος και κύριος λόγος που ποτέ δεν είδα κάποιο σύντροφό μου ως πιθανό σύντροφο ζωής (χωρίς να σημαίνει ότι αν οι εκάστοτε σχέσεις συνέχιζαν δε θα μπορούσε να συμβεί αυτό) ούτε σκέφτηκα ποτέ το γάμο και τα συναφή, είναι γιατί ποτέ δεν είχα κοινά όνειρα με κάποιον. Δεδομένου ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα πατρονάρουν τους άλλους, η έλλειψη κοινών ονείρων θέτει ταβάνι στο πως βλέπω μία σχέση από πολύ νωρίς, στοιχείο που έρχεται σε σύγκρουση πάντα με τα συναισθήματά μου.

Αντλώ μεγάλη ικανοποίηση και χαρά βλέποντας ανθρώπους να κυνηγούν τα δικά τους όνειρα και να νιώθουν πληρότητα από αυτά. Καθένας μας αξίζει να είναι ευτυχισμένος και  προτιμώ να συμβάλλω σε αυτό, παρά να το παρεμποδίζω. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το να βλέπεις ανθρώπους που νοιάζεσαι να ανθίζουν, να διαπρέπουν, να είσαι περήφανος για αυτούς ή να είσαι κοντά τους όταν έχουν ανάγκη από υποστήριξη και φροντίδα.  Ή έστω να τους καμαρώνεις από μακριά γιατί πιστεύεις σε εκείνους. Δε μπορώ παρά να ενισχύω τα όνειρα και τις προσπάθειες. Ακριβώς, επειδή έχω κι εγώ από τούτα και ξέρω πόσο κρίσιμο είναι να τα επιδιώκεις και πόσο σπουδαίο είναι να έχεις ανθρώπους που μπορούν να σε ακολουθούν και να συμπορεύεστε στο κυνήγι των ονείρων σας. Ακόμα και αν παροδικά διαφοροποιούνται, πάλι μαζί είστε σε αυτά, ανεξαρτήτως απόστασης, χρόνου και περιορισμών. Εκεί είναι που το μαζί έχει αξία, όχι στις κοινωνικές συναθροίσεις και την επίδειξη του status σχέσης που ακολουθεί την πεπατημένη.  

Οι ισχυρές ή σημαντικές σχέσεις δεν είναι αυτές που οι άνθρωποι δεν χωρίζουν ή διαρκούν πολύ! Οι άνθρωποι δε χωρίζουν όταν δε θέλουν να το κάνουν και αυτό δεν αντανακλά καθόλου την ποιότητα, το βάθος ή της ουσία μία σχέσης. Γι’ αυτό ποτέ δε με εντυπωσίαζαν οι τρομερά μακροχρόνιες σχέσεις, όσες συνήθειες και εμπειρίες κι αν μοιράστηκες. Με όποιον άνθρωπο περνάς χρόνο μοιράζεσαι συναισθήματα και στιγμές δεν είναι δα και κανά κατόρθωμα! Ένας ισχυρός δεσμός, για μένα, είναι ένας δεσμός που ξέρει να προσαρμόζεται και να επιβάλλεται στις καταστάσεις. Αν είναι σκληρός και αντέχει στα μικρά χτυπήματα, ενώ πληγώνει και ανοίγει χάσματα, λυπάμαι δεν είναι πραγματικά σημαντική σχέση. Κάτι τέτοιο προφανώς απαιτεί αφοσίωση, κοινή δουλειά, προσπάθεια, αποφασιστικότητα και πίστη σε έναν κοινό στόχο. Θα μου πεις είναι δύσκολο και σπάνιο. Πράγματι! Ό,τι είναι δύσκολο και σπάνιο, όμως, είναι αυτόματα υπαρκτό, εφικτό και πολύτιμο. Αρκεί μία τέτοια σχέση, δε χρειάζεσαι 10. Κι ακόμα και αν κάνει τον κύκλο της, αφού το έκανες μία φορά, μπορείς να το ξανακάνεις.

Δυνατή και ποιοτική είναι μία σχέση που αφήνει τον χώρο και τον χρόνο να μέλη της να αναπτύσσονται, να εξελίσσονται και να γίνονται καλύτεροι. Είναι μία σχέση που μοιράζεσαι αγάπη, φροντίδα, ενδιαφέρον, πάθος, αφοσίωση και ξέρεις ότι ο ένας μπορεί να βασίζεται στον άλλον. Δεν υπάρχουν ντροπές ή επιφανειακές διαφωνίες, γιατί αυτά δεν έχουν σημασία. Αρκεί που εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον και που μπορείτε να είστε ο εαυτός σας, δίχως την ανάγκη να προστατέψετε τα τρωτά σας σημεία. Δεν είστε μαζί γιατί ο άλλος είναι αλύγιστος, είστε μαζί, διότι μαζί είστε αήττητοι. Είστε μία ομάδα. Άμεσα ή έμμεσα πάντα θα δουλεύετε σαν ομάδα και θα μεγαλώνετε παράλληλα.

Όσο πιο πολύ νοιάζεσαι για κάποιον τόσο πιο ελεύθερο πρέπει να τον αφήνεις και τόσο πολύ κοντά του πρέπει να στέκεσαι σε κάθε ένα από τα βηματάκια προς την επιτυχία. Έτσι χτίζονται οι δυνατές σχέσεις. Συνεπώς, δεν αρκεί θέλετε το ίδιο πράγμα, ίσως, να μην έχει καν σημασία κάτι τέτοιο. Αρκεί να ξέρετε τι σημαίνει ποθώ κάτι και το προσπαθώ, ενώ δουλεύετε σαν ομάδα, που όσο βελτιώνεστε τόσο πιο δεμένοι γίνεστε, μέχρι που να αλλάζουν τα σχέδιά σας. Υπάρχουν σχέσεις που πασχίζουν να μείνεις στάσιμος και να αλλάξεις όπου δεν ακολουθείς το καλούπι τους και υπάρχουν και σχέσεις που σε καμαρώνουν ακόμα κι αν μείνεις ο ίδιος κι γεμίσεις αποτυχίες. Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν επιλέγουν πάντα και μόνο τις δεύτερες, είναι γιατί οι άνθρωποι δεν κάνουν σχέσεις από έρωτα ή ανάγκη για εξέλιξη, αλλά πασχίζουν να αφήσουν πίσω μία επίπονη μοναξιά, να μοιραστούν ευθύνες, να βολευτούν κάπου και με βάση αυτό ερωτεύονται. Άλλο κατάλληλος σύντροφος, άλλο εφικτός κι άλλο διαχειρίσιμος. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις (ευτυχώς).  Ό,τι σπέρνεις, θερίζεις. :) 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα σχολιάκι θα μας έκανε καλύτερους! Και αν δεν σας κάνει κόπο βάλτε και ένα ονοματάκι ή κάποιο ψευδώνυμο! Μου αρέσει να ξέρω σε ποιους απευθύνομαι και δίνει ένα πιο προσωπικό τόνο! :) :) :)